Τι πρέπει να γνωρίζεις για την
Αξονική Σπονδυλο­αρθρίτιδα

Η ΑξΣπΑ είναι μία αυτοάνοση νόσος – μία ασθένεια, η οποία προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται σε ορισμένα μέρη του ίδιου του σώματός σου. Η ΑξΣπΑ αποτελεί μία χρόνια, εξελισσόμενη και φλεγμονώδη ρευματική νόσο που προκαλεί αναπηρία, αναπτυσσόμενη με αργό ρυθμό σε διάστημα ορισμένων μηνών ή ετών. Αρχικά προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο στη μέση και στην πλάτη και δυσκαμψία.

Η ΑξΣπΑ αποτελείται από δύο υποσύνολα: τη μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα και την ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία είναι γνωστή και ως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ).


Η μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη ΑξΣπΑ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, χωρίς ωστόσο να δίνει αποδείξεις φλεγμονής ή δομικής βλάβης στην ακτινογραφία των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, οι οποίες συνδέουν την πύελο με το κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή μπορεί να απεικονιστεί σε μαγνητική τομογραφία (MRI), παρόλο που θετικά αποτελέσματα στην μαγνητική δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι ασθενείς έχουν τη νόσο.
Περίπου 10-40% των ασθενών βιώνουν, τελικά, εξέλιξη της νόσου από μη ακτινολογική σε ακτινολογική, μέσα σε μία περίοδο 2 έως 10 χρόνων.
Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία η δομική βλάβη της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, οι οποίες συνδέουν την πύελο με το κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης, είναι εμφανής στην ακτινογραφία.


Συμπτώματα της ΑξΣπΑ

Οι άνθρωποι που ζουν με ΑξΣπΑ είναι πιθανό να εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πόνο και δυσκαμψία στη βάση της πλάτης ή στην μέση και στα ισχία, που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων
Δυσκαμψία την ώρα που ξυπνούν ή μετά από μεγάλα διαστήματα ξεκούρασης

Φλεγμονή, πόνο και δυσκαμψία σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των γοφών, των πλευρών, των πτερνών και των μικρών αρθρώσεων στα χέρια και τα πόδια
Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ζουν με ΑξΣπΑ, παρουσιάζουν επίσης εντερικές φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων της Νόσου του Crohn ή της Ελκώδους Κολίτιδας, καθώς και οφθαλμικές φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων της ραγοειδίτιδας και της ιρίτιδας

Είναι σημαντικό να μιλήσεις στον ρευματολόγο σου σχετικά με οποιαδήποτε συμπτώματα εμφανίζεις, καθώς και για το πώς αυτά σε επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά, ακόμα κι αν ήδη λαμβάνεις θεραπεία.