Η επίπτωση του να ζεις με
Αξονική Σπονδυλο­αρθρίτιδα


Η ΑξΣπΑ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ασθενή, εξαιτίας της δυσκαμψίας, του πόνου, της κόπωσης, του ελλιπούς ύπνου, της ανησυχίας για το μέλλον, αλλά και της λειτουργικής αναπηρίας που προκαλεί.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΑξΣπΑ, καθιστώντας έτσι ακόμα πιο σημαντικό το να στοχεύσεις στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό ελέγχου της νόσου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας, αλλά και η διατήρηση της λειτουργικότητας.Η συζήτηση με τον ρευματολόγο σου σχετικά με τα συμπτώματά σου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να αισθανθείς καλύτερα.


Η έγκαιρη, αποτελεσματική και διεξοδική διαχείριση της νόσου είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου λειτουργικής αναπηρίας, αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας σχετικά με την ΑξΣπΑ. Και το να μιλήσεις είναι το πρώτο βήμα.

Εάν δεν μιλήσεις, ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να παραβλέψει κάποια σημαντική πληροφορία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση του θεραπευτικού σου πλάνου.

Βρίσκεσαι στην καρδιά του θεραπευτικού πλάνου και της απόφασης. Ο γιατρός σου δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αισθάνεσαι, εκτός και αν κάνεις μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μαζί του σχετικά με τα συμπτώματά σου – είναι ώρα να μιλήσεις για την ΑξΣπΑ!